Politica Anti-Mita

Politica privind anti-mita și anticorupția

I. INTRODUCERE

1.1 SCOP Această politică stabileșteprincipiile relevante și regulile ce trebuie respectate de către angajații, colaboratorii,afiliații și oricine intră în relații contractuale cu Grupul, referitoare larespectarea conceptelor de anti-mită și anti-corupție.

1.2 ARIA DE APLICABILITATE Această politică se aplică directorilor, managerilor și tuturorangajaților Asociatia Lumina, precum și afiliaților acesteia. În cazul în carecadrul legislativ de pe o anumită piață sau țară este mai strict decât prezentapolitică, se vor lua în considerare opțiunile și regulamentele legislațieimenționate. Această politică devine aplicabilă cu data de 01 DECEMBRIE 2018 șitrebuie implementată de către toate entitățile Asociatia Lumina. Pentrusituațiile în care este identificată nevoia unor reguli mai stricte la niveldivizionar, local în interiorul entităților Asociatia Lumina, aceste restricțiisuplimentare pot fi implementate fără a afecta prezenta politică.

1.3 ÎNȚELEGEREA POLITICII

Ce reprezintă? Așadar,termenul de „corupție” este în directă legătură cu acela de „integritate”.Conform Transparency International: corupţia este folosirea abuzivă a puteriiîncredinţate, pentru obţinerea de beneficii personale.

Prin această definiţie nuse are în vedere doar puterea publică, corupţia putând apărea și în domeniulprivat. Nu este vorba doar de beneficiile de natură financiară, ci de avantajelede orice natură, inclusiv cele nemateriale, cum ar fi realizarea de ambiţiipolitice sau profesionale, ori avansări sau premieri.

Mita reprezintă o sumă debani sau orice alte obiecte date, ori promise unei persoane, în scopul de a odetermina pe aceasta să-și încalce obligațiile de serviciu sau să leîndeplinească conform dorințelor ilegale ale unui individ. Mita poate fiîntâlnită și sub denumirile de șperț sau șpagă.

În acțiunea de mituirepot fi identificate două părți:

• una care dă mită șireprezintă darea de mită - corupție activă,

și

• una care primește mită,aceasta din urmă putând fi acuzată de luare de mită – corupție pasivă.

 

2. DE CE CONTAZĂ?

Elementele determinanteale acestei politici sunt reprezentate de valorile sociale și economice pe carelegea are datoria de a le proteja. Asociatia Lumina este dedicată în a-șidesfășura serviciile aplicând cele mai ridicate standarde de etică șiintegritate în toate zonele în care activează. Chiar și o simplă asociere cucorupția poate afecta imaginea Asociației și ar avea efecte asupraactivităților acesteia.

De asemenea, ar puteaaduce suspiciuni asupra integrității morale a persoanelor care reprezintăasociația sau care lucrează în cadrul Asociatiei Lumina.

Încălcarea legislațieireferitoare la corupție poate duce către sancțiuni civile și/sau penale până laprivarea de libertate.

CUM PROCEDĂM? AsociatiaLumina interzice angajaților și colaboratorilor oferirea, promiterea,autorizarea sau acceptarea și solicitarea, în mod direct și indirect, aoricărei plăți, cadou sau oricărui obiect de valoare, cu scopul de a obțineavantaje necuvenite în mod normal.

CUI SE APLICĂ?

• Directorilor;

• Managerilor;

• Angajaților șicolaboratorilor;

• Soților/soțiilor șimembrilor de familie.

II. PRINCIPII și REGULI

2.1 REGULI DE BAZĂ Angajaților/colaboratorilor le este interzisă mituirea sau folosireaintermediarilor (agenți, consultanți, distribuitori) în scopul obținerii deavantaje necuvenite prin intermediul mituirii. Asociatia Lumina nu face diferențaîntre reprezentanții publici și persoanele din mediul privat în ceea ceprivește oferirea/primirea mitei; mita, așa cum este definită în aceastăpolitică, nu este acceptată în niciuna dintre formele ei, către nicio persoană,indiferent de statutul acesteia.

Întotdeauna se cere oanaliză a actului de oferire sau promitere al oricărui obiect de valoare, cătreorice persoană, dacă această acțiune ar putea fi considerată ca fiindnelegitimă. În cazul în care răspunsul la această analiză este DA, nicio astfelde acțiune nu trebuie întreprinsă. Pentru orice dubiu referitor la acestsubiect, se pot obține informații de la Consilerul juridic al AsociatieiLumina, întotdeauna înaintea producerii situației. Mita poate lua diverseforme, de la varianta banilor în numerar, la produse/servicii de valoare. Defapt, chiar și anumite practici uzuale de business sau activități sociale, înanumite circumstanțe, pot fi considerate acte de mită și corupție.

2.2 RELAȚIA CU OFICIALII PUBLICI Asociatia Lumina nu separă conceptele privind oficialii publici față depersoanele din mediul privat în ceea ce privește aplicarea regulilor anti-mită.Totuși, este deosebit de importantă recunoașterea persoanei cu titlu de OficialPublic, deoarece reguli mai stricte și specifice există pentru acest segment,care nu se aplică în mediul privat. Prin „oficial public” se înțelege:

• Orice angajat al unuiguvern sau departament, agenție sau instrument al unui guvern;

• Orice persoană careacționează într-o calitate oficială pentru, sau în numele unui guvern saudepartament, agenție sau instrument al acestuia;

• Orice funcționar sauangajat al unei societăți deținute total sau parțial de un guvern; • Oricefuncționar sau angajat al unei organizații internaționale publice;

•Orice funcționar sauangajat al unui partid politic sau orice persoană care acționează într-ocalitate oficială în numele unui partid politic;

• Orice candidat pentru ofuncție politică, care are în desfășurarea atribuțiilor de funcționar public,inspecții periodice, atribuirea de autorizații și licențe, etc.

Cu precădere,profesioniștii din domeniul sănătății, directorii de spitale, șefii secțiilorATI sunt angajați guvernamentali și sunt incluși în lista funcționarilorpublici. În orice interacțiune cu funcţionarii publici, se va avea uncomportament corespunzător și se vor aplica doar practici etice.

Angajații/colaboratoriiAsociatia Lumina nu vor participa și/sau iniţia orice activitate sau relaţiecare să poată afecta integritatea funcţionarului public sau reputaţia asociatiei.Interacţiunile dintre Asociatia Lumina și funcționarii publici trebuie conduseîn baza celor mai înalte standarde de etică și profesionalism și trebuie săevite orice percepţie de conflict de interese.

2.3 PLĂȚI DE FACILITARE Asociatia Lumina interzice orice plăți de facilitare, acestea fiind considerateo altă formă de mită. Aceste plăți sunt neoficiale, neadecvate – nu în modobligatoriu de valori mari - care facilitează obținerea de rezultate pe o calemai scurtă decât cea legitimă. Aceste plăți de facilitare au ca principal scopreducerea timpului de răspuns și acțiune din partea organismelorguvernamentale.

2.4 INTERACȚIUNILE DINSECTORUL PRIVAT Angajații Asociatia Lumina nu trebuie să accepte sau săsolicite cadouri, plăți sau alți stimuli și favoruri în desfășurareaactivității pentru și în numele Asociatia Lumina. Cadourile, ospitalitateași/sau evenimentele de divertisment nu trebuie niciodată promise sau oferite cuscopul de a obține favoruri pentru Asociatia Lumina, pentru a premia astfel deacțiuni deja întreprinse sau pentru a elimina dezavantajele Asociatiei Lumina.Numerarul, cadourile sau echivalentele de numerar (ex. bonurile valorice) nutrebuie oferite niciodată.

Un angajat poate oferisau accepta ospitalitatea în limite decente, de la un partener potențial saucurent, atât timp cât politicile interne și cultura organizatională permitastfel de acțiuni, iar astfel de acțiuni nu vor putea niciodată să aducăprejudicii numelui asociației. Tot în aceleași condiții ca cele prezentate maisus, se pot oferi sau primi cadouri de valoare modică, care să fie aliniatepracticilor locale, politicilor și procedurilor companiei. În toate cazurile,toate cheltuielile generate trebuie documentate într-o manieră transparentă,aprobate de către superiori și înregistrate conform standardelor locale.

2.5 ÎNREGISTRĂRILEFISCALE ȘI FINANCIARE Asociatia Lumina înregistrează și menține datelefinanciare și de afaceri în mod clar, precis și documentat, într-o manierătransparentă. Evidențe separate sau duale sunt strict interzise în cadrulAsociatia Lumina și nu vor fi tolerate în

nici o activitate sausub-activitate a sa. Păstrarea și arhivarea înregistrărilor și documenteloraparținând Asociatia Lumina sunt aliniate standardelor și reglementărilor învigoare.

2.6 PROSPECTAREA DE SUBCONTRACTANTI Înainte de a iniția noi oportunități de afaceri, o analiză apartenerului/partenerilor de afaceri se va efectua din punct de vedere alintegrității și a cerințelor privind prezenta politică. Pentru potențialeriscuri identificate privind practicile anti-mită și anticorupție,contractul/contractele vor fi concluzionate în așa manieră încât aceste riscurisă fie acoperite și adresate, pentru siguranța afacerii Asociatia Lumina.

2.7 RELAȚII CU TERȚI

Asociatia Lumina pot intra în relații deafaceri cu un terț, doar dacă următoarele condiții sunt îndeplinite:

• A fost identificată onevoie reală pentru bunurile/serviciile oferite de terț;

• Prețurile practicate deterț se înscriu în limite comparabile pe piață;

• Partea terță estepotrivită din punct de vedere al analizei Anti-mită și Anticorupție; •Tranzacția este soluționată printr-un document cu efect juridic (contract,comandă fermă).

III. REGULI DE IMPLEMENTARE

3.1 TRAINING Angajațiitrebuie să se familiarizeze cu conceptele și regulile descrise în prezenta politică,care va fi obiectul unui teme de discuție aparte, în cursurile anuale pentruaspectele de conformitate. Între timp, în orice moment, Consilierul Juridic poateoferi informații și îndrumări pentru aplicarea politicii.

3.2 ÎNCĂLCAREA POLITICII Nerespectarea acestei politici nu va fi tolerată și poate duce de la cercetaredisciplinară până la încetarea contractului de muncă sau de colaborare.

3.3. RESPONSABILITĂȚI ȘI IMPLEMENTARE Fiecare lider de echipă din cadrul Asociatia Lumina esteresponsabil cu distribuția prezentei politici și îndrumarea echipei dinsubordine, în sensul înțelegerii aspectelor descrise. Asociatia Lumina seașteaptă ca întreaga echipă de manageri să conducă prin puterea exemplului, întoate situațiile și solicită tuturor angajaților și colaboratorilor săirespectarea principiilor și regulilor anti-mită și anticorupție. Prezentaprocedură se aplică tuturor angajaților Asociatia Lumina, fiind implementată,monitorizată și impusă în mod continuu.

3.4. RAPORTAREA ÎNCĂLCĂRILOR CONDUITEI POLITICE Angajații Asociatia Lumina, precum și asociațiiîn afaceri, care știu sau au certitudinea să considere că au avut loc încălcăriale prezentei politici, trebuie să raporteze folosind următoarele canale:

E-mail: lumina2018association@gmail.com  

Telefon: 0234 515 887

Adresa: Asociatia Lumina Str. Cpt. Ernest Târtescu, nr.5, Bacău, Județul Bacău, ROMÂNIA.

Orice raportare va fitratată cu maximă confidențialitate și nu vor exista acțiuni asuprareclamantului, ca urmare a raportării, acesta fiind protejat.

De asemenea, oriceraportare trebuie făcută cu bună credință, despre fapte și acțiuni reale, înbaza judecății obiective a celui care raportează.

Politica anti-mită
Descarcă
Descarcă
Descarcă
Descarcă
Descarcă

2025

2465,16 lei

Ianuarie

1562,87 lei

Februarie

2024

1360,39 lei

Ianuarie

2082,94 lei

Februarie

2935,28 lei

Martie

2681,08 lei

Aprilie

1492,67 lei

Mai

1578,79 lei

Iunie

2971,27 lei

Iulie

3150,43 lei

August

3691,60 lei

Septembrie

2200,96 lei

Octombrie

1794,96 lei

Noiembrie

2204,58 lei

Decembrie

2023

661,23 lei

Ianuarie

1447,57 lei

Februarie

1869,42 lei

Martie

1299,32 lei

Aprilie

1428,54 lei

Mai

417,56 lei

Iunie

3198,39 lei

Iulie

2585,87 lei

August

1894,24 lei

Septembrie

3554,28 lei

Octombrie

1182,9 lei

Noiembrie

1868,91 lei

Decembrie

2022

1148,64 lei

Ianuarie

1278,35 lei

Februarie

1165,76 lei

Martie

882,26 lei

Aprilie

1773,20 lei

Mai

1467,92 lei

Iunie

1158,98 lei

Iulie

1241,26 lei

August

2000,77 lei

Septembrie

1706,52 lei

Octombrie

2682,07 lei

Noiembrie

1863,90 lei

Decembrie

2021

227,94 lei

Ianuarie

287,93 lei

Februarie

328,87 lei

Martie

1250,97 lei

Aprilie

525,18 lei

Mai

882,68 lei

Iunie

987,54 lei

Iulie

1157,57 lei

August

3389,31 lei

Septembrie

1131,87 lei

Octombrie

1071,31 lei

Noiembrie

1143,84 lei

Decembrie

2020

521,41 lei

Ianuarie

157,64 lei

Februarie

138,90 lei

Martie

163,83 lei

Aprilie

131,83 lei

Mai

206,97 lei

Iunie

194,77 lei

Iulie

274,44 lei

August

91,93 lei

Septembrie

183,52 lei

Octombrie

220,60 lei

Noiembrie

153,00 lei

Decembrie

2019

36,43 lei

Ianuarie

51,44 lei

Februarie

58,18 lei

Martie

46,27 lei

Aprilie

51,98 lei

Mai

109,39 lei

Iunie

202,69 lei

Iulie

118,66 lei

August

89,43 lei

Septembrie

280,06 lei

Octombrie

286,20 lei

Noiembrie

121,60 lei

Decembrie

2018

38,10 lei

Iulie

58,18 lei

August

38,44 lei

Septembrie

21,51 lei

Octombrie

13,68 lei

Noiembrie

37,37 lei

Decembrie